Clubfitting

ClubworX, ├ęcht maatwerk sinds 2007.

Het moet ongeveer na de 6e reshaft van mijn driver zijn geweest, dat ik besloot dat er iets moest veranderen aan de manier waarop ik naar mijn spel en mijn materiaal keek. Ik kon als scratch speler niet langer accepteren dat er geen oplossing was voor de speciale behoefte die mijn swingtype met zich meebracht. De wereld van ‘clubfitting’ zoals we die in de Benelux op dat moment kenden bleek een farce, al wist ik dat toen nog niet.

Spelers kregen destijds onder het mom van ‘clubfitting’ een advies voor clubs waarbij er iets aan de lengte, lie-angle en/of grip gedaan werd om de af-fabriek set iets beter te laten passen. Soms werd er een andere shaft geadviseerd op basis van wat de fabrikant als optie aanbood.
De weinige samenhang die oorspronkelijk tussen de clubs bestond, verdween vrijwel direct met de aanpassingen aan het materiaal. Niemand had oog voor wat aanpassingen met de speelbaarheid en het gevoel van clubs doen. En wat misschien nog wel erger is? Zelfs clubfitters op het allerhoogste niveau hadden, ondanks samenwerking met de playing professionals, weinig of geen spelervaring met golf op topniveau om te begrijpen wat spelers voelden wanneer ze feedback gaven op aanpassingen.
Men werkte blind en op basis van ‘hoe men dacht dat het werkte’ zonder tegenspraak serieus te nemen.

Ik was zo’n speler ook ik werd slachtoffer van de houding van clubfitters van de bekende merken die ‘er echt verstand van hadden’. Let wel; we hebben het op dat moment over clubfitters die blij waren als ze een keer een rondje onder de 85 binnen brachten en geen idee hadden hoe het voelde om een drive van 300+ meter te slaan, hoe het is om te vechten tegen de bounce van je wedge op een droge plek of juist tegen de hoge tordering van de shaft in je fairwaywood. Clubfitters die geen idee hadden hoe materiaal aanvoelt of vervormt op het moment dat het ECHT maximaal wordt belast.

Met inmiddels vele jaren nationale en internationale wedstrijdervaring, ging ik op mijn 24e dringend op zoek naar een passende shaft voor driver en 3-wood.
6 A-merken, 15 afspraken en bijna 20 shafts later had ik nog altijd niet wat ik nodig had.
Een swing die inmiddels 130MPH klokte, late polsactie, veel massa ‘voor de bal’, allemaal factoren die een grote belasting voor de shaft betekenden en die daarmee een te grote uitdaging voor de op dat moment beschikbare ‘clubfitters’ bleken te zijn. Ik besloot uiteindelijk dan maar zelf het vak te leren in een poging een brug te kunnen slaan tussen de wensen van topspelers en de mogelijkheden van materiaal. Naast de benodigde basisopleidingen heb ik uiteindelijk 2.5 jaar onder verschillende leermeesters het echte vak geleerd.
Traditionele hands-on training aangevuld met de laatste technische inzichten.
Een keuze die, 15 jaar na dato, nog altijd de juiste blijkt te zijn geweest.

Mijn keuze om als serieuze en gerespecteerde speler de overstap te maken om met materiaal te gaan werken, maakt dat ik sinds de start van mijn werkplaats in 2007 met vele (inter)nationale toppers heb mogen werken en hen kon geven wat ik zelf in mijn tijd nergens kon vinden – niet slechts een luisterend oor maar juist ook een begrijpend oor, gekoppeld aan getrainde handen en diepgaande materiaalkennis die mij in staat stellen om het materiaal tot in detail op de speler af te stemmen, zonder compromis waar gewenst of met een verantwoord compromis waar gevraagd.

Wanneer je als speler serieus bent over je materiaal en je overweegt om het beter te laten passen, doe jezelf dan een plezier en laat dat niet doen door ‘clubfitters’ die een 1- of 2-daagse cursus hebben gevolgd en nauwelijks begrijpen met wat voor materiaal ze werken. Kies voor een professional met ruime ervaring aan beide zijden van de club, niet voor een winkelbediende in een slagkooi die amper begrijpt hoe een golfclub beweegt, laat staan wat er nodig is om zo’n club echt bij jou als speler te laten aansluiten.

Kies niet voor ‘de beste keuze tussen de 5 die hier staan’ maar begin bij de basis en kijk naar wat je idealiter nodig zou hebben. Houd al die honderden opties open en laat mij je als expert uitleggen en ervaren waarom het zo belangrijk is dat je pas een keuze maakt nadat je begrijpt en voelt wat wel en niet bij je past. Samen vinden we ongetwijfeld een oplossing die aan al je eisen voldoet.

Wanneer je onderstaande contactformulier invult neem ik z.s.m. contact met je op.

Met vriendelijke groet,

Roderick Spierings
Master Clubfitter & Master Clubmaker