Clubfitting

ClubworX, ├ęcht maatwerk sinds 2007.

Het moet ongeveer na de 6e reshaft van mijn driver zijn geweest, dat ik besloot dat er iets moest veranderen.
De wereld van ‘clubfitting’ zoals we die in de Benelux op dat moment kenden, was een farce, maar ik wist dat nog niet.

Onwetende spelers kregen onder het mom van ‘clubfitting’ een advies voor een set clubs waarbij er iets aan de lengte en/of grip gedaan werd om de af-fabriek set beter te laten passen.
De weinige samenhang die oorspronkelijk tussen de clubs bestond, verdween vrijwel altijd direct met het aanpassen aan de lengte van de speler. Niemand had oog voor wat verschillende aanpassingen met de speelbaarheid en het gevoel van clubs deden. En misschien nog wel erger? Zelfs ‘clubfitters’ op het allerhoogste niveau hadden ondanks samenwerking met alle professionals, te weinig eigen ervaring in golf op topniveau om te begrijpen wat spelers nodig hadden en voelden.

Ik was zo’n speler, of beter gezegd, zo’n slachtoffer.
Slachtoffer van de houding van clubfitters van de bekende merken die ‘er echt verstand van hadden’ terwijl ze blij waren als ze zelf een rondje onder de 85 binnenbrachten en geen idee hadden hoe het voelde om een drive van 300+ meters te slaan. Die dus ook geen idee hadden hoe materiaal aanvoelt op het moment dat het ECHT tot zijn uiterste wordt gebruikt.

Met inmiddels vele jaren nationale en internationale wedstrijdervaring, ging ik op mijn 24e dringend op zoek naar een passende shaft voor driver en 3-wood.
6 A-merken en 15 afspraken later had ik nog altijd niet wat ik nodig had.
Een swing die inmiddels 125MPH klokte, late polsactie, veel massa ‘voor de bal’, allemaal factoren die een grote belasting voor de shaft betekenden en die daarmee een te grote uitdaging voor de op dat moment actieve ‘clubfitters’ bleken te zijn.
Ik besloot zelf het vak te leren in een poging een brug te kunnen slaan tussen topspelers en topmateriaal.
Naast de benodigde opleidingen heb ik uiteindelijk 2 jaar onder verschillende leermeesters het echte vak geleerd. Een keuze die, 15 jaar na dato, nog altijd de juiste blijkt te zijn geweest.

De keuze om als niet onverdienstelijk golfer ook echt met materiaal te gaan werken, maakt dat ik sinds de start van mijn werkplaats in 2007 met vele (inter)nationale toppers heb mogen werken en hen kon geven wat ik zelf in mijn tijd nergens kon vinden – niet slechts een luisterend oor maar juist ook een begrijpend oor, gekoppeld aan getrainde handen en diepgaande materiaalkennis die mij in staat stellen om het materiaal tot in detail op de speler af te stemmen, zonder compromis waar gewenst of met een verantwoord compromis waar gevraagd.

Wanneer je als speler serieus bent over je materiaal en je overweegt om het beter te laten passen, doe jezelf dan een plezier en laat dat niet doen door ‘clubfitters’ die een 1-daagse cursus hebben gevolgd en nauwelijks begrijpen met wat voor materiaal ze werken. Kies voor een professional met ruime ervaring aan beide zijden van de club, niet voor een winkelbediende in een slagkooi die amper begrijpt hoe een golfclub beweegt, laat staan wat er nodig is om zo’n club echt bij jou als speler te laten aansluiten.

Kies niet voor ‘de beste keuze tussen de 5 die hier staan’ maar begin bij de basis en kijk naar wat je idealiter nodig zou hebben. Houd al die honderden opties open en laat mij je als expert uitleggen en ervaren waarom dat zo belangrijk is.
Samen vinden we ongetwijfeld een oplossing die aan al je eisen voldoet.

Ik kom graag met je in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Roderick Spierings
Master Clubfitter & Master Clubmaker