Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Materiaaltips arrow Clubfitting Essentials - Deel 3: Driverloft  
 
Clubfitting Essentials - Deel 3: Driverloft Afdrukken E-mail
Saturday 05 May 2007

Drivers… Meer loft op de driver zou voor bijna alle spelers ook meer afstand betekenen. Om te begrijpen waarom, is het belangrijk om te weten hoe driverloft werkt en belangrijker, hoe het voor ú zou kunnen werken.

Dick Helmstetter (Callaway’s Senior Executive Vice President) zei in een vraaggesprek met Golf Digest ooit; “Ik kan me nog herinneren dat ik een paar jaar terug een groep ‘Long Drivers’ zag trainen. Dat was in de tijd dat er nog geen Launch Monitoren of swingsnelheidsmeters waren… Ze gebruikten stopwatches, en hadden uitgerekend dat 10 seconden ‘hang time’ genoeg was om een competitief niveau te halen. Zij wisten het toen al, ze wisten toen al dat de bal de meeste afstand aflegt als hij langer in de lucht blijft hangen.“

De stopwatch-timing methode die deze longdrivers jaren geleden al gebruikten wordt nu eindelijk ondersteund door onderzoek van vele individuele clubmakers, maar ook grote producenten komen terug op hun ‘less loft equals more distance’ visie. Robottests wijzen het keer op keer uit; Meer ‘hang time’ is beter. Voor de gemiddelde golfer zou, met deze kennis in pacht, de volgende stap duidelijk moeten zijn;

Pak onmiddelijk uw driver uit uw tas en kijk naar het getal op de zool van het clubhoofd. Als de hoeveelheid loft minder dan 10.5* is en u niet stiekem in de weekeinden op de Europese Tour speelt, zou u moeten overwegen meteen over te stappen op een driver met meer loft. Golf Digest riep het 4 jaar geleden al, en Nike Golf’s ‘Director of Product Creation’ Tom Stites weet het ook. Volgens hem zou ongeveer 90% van de recreatieve golfers betere resultaten met de driver boeken wanneer ze drivers zouden spelen met 1 of 2 graden meer loft. “Maar golfers zien een psychologische drempel als het op loft aankomt”.

Om aan te tonen dat het toch echt zo is, heeft Tom Wishon (TW Golf Technology) een tijd terug een aantal drivers gebouwd (9, 11, 14 en 16 graden loft) en laten testen met een swingrobot. Niet geheel verrassend presteerde de 16 graden loft driver het beste bij de langzaamste swingspeeds, maar zelfs op de swingsnelheid van de gemiddelde speler á 85 mph (en op een Tour-gemiddelde van 110 mph) geeft een 11* loft driver nog betere resultaten dan een 9* loft driver. Dus wanneer u speelt met een driver met lofts van 7.5, 8, 9 of 9.5 graden…. U kunt gemakkelijk meer lengte krijgen!

Onderstaande tabellen geven robot-test afstanden aan voor swingspeeds van 85 mph (links) en 105 mph (rechts). Kijk er eens goed naar en beslis vervolgens of u niet even wilt onderzoeken of méér loft ook u helpt?

Image 

 
< Vorige   Volgende >
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions