Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Materiaaltips arrow Clubfitting Essentials - Deel 6: Balkeuze  
 
Clubfitting Essentials - Deel 6: Balkeuze Afdrukken E-mail
Saturday 12 May 2007

Bijna zouden we in deze Custom Fit Essentials de golfbal als onderwerp vergeten, terwijl ook de golfbal een stuk van onze uitrusting is waaraan we bijzonder veel aandacht zouden moeten besteden. Tenslotte zijn er -net als bij ijzers, wedges, drivers en putters- bijzonder veel verschillende golfballen, elk met hun eigen speeleigenschappen en daardoor voor andere spelers en speltypen geschikt. Het vinden van de juiste bal kan helpen in het maximaliseren van controle, afstand en gevoel.

Laten we beginnen met de belangrijkste soorten golfballen en een kleine uitleg van hoe de golfbal werkt. Een kenmerk dat de golfbal al snel onderscheidt van ballen in de meeste andere balsporten is een bijzonder in het oog springende eigenschap, de deukjes in de bal.

Deze deukjes (ook wel ‘dimples’) vormen een soort van luchtkussen rond de bal waardoor de bal beter in hoogte kan stijgen en meer van richting kan worden veranderd (in de vlucht) dan een bal zonder deze dimples. Een tennisbal kan in de vlucht weliswaar van richting veranderen, maar vergeleken met een golfbal is deze kromming zeer beperkt te noemen. Daarnaast heeft elke golfbal een bepaalde mate van compressie; hardheid ook wel. Harde ballen geven over het algemeen meer lengte, terwijl zachtere ballen meer controle en gevoel geven.

Image

Een derde differentiatie in golfballen kunnen we maken op het gebied van innerlijke samenstelling van de bal. Ballen zijn er in two-piece (de schil met dimples en een massieve kern), three-piece (schil, massieve kern en zachtere massa eromheen voor meer gevoel) en tegenwoordig ook four-piece (meerdere specifieke lagen voor nog meer gevoel). Uiteraard zijn two-piece ballen voordeliger te produceren dan four-piece ballen, en daarmee is ook grotendeels het prijsverschil te verklaren (van zo’n 0,50 euro voor huismerken tot 5 euro per stuk voor de betere exemplaren). Als we puur naar de prijs kijken, mogen we er vanuit gaan dat er een verschil is in de manier waarop deze ballen zullen presteren. Uiteindelijk is dat ook zo, maar dit betekent niet dat een duurdere bal per definitie ‘beter’ is dan een goedkopere bal. Beter heeft hier immers slechts betrekking op de specifieke eisen die elke golfer aan de bal stelt. Een beginnende golfer zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor een harde bal die wat makkelijker afstand genereert maar wat minder gevoel in het korte spel geeft, terwijl een gevorderde speler aangetrokken zal zijn tot een golfbal die vooral veel gevoel geeft en een hogere of juist lagere spinrate heeft, zodat de bal precies past bij zijn natuurlijk slag en hij daardoor de pinposities beter kan aanvallen. Andersom kan natuurlijk ook; een gevorderde speler met een bijzonder hoge swingsnelheid kan prima kiezen voor een two-piece golfbal met een hardere schil, niet alleen uit speltechnische maar zeker ook uit financiële overwegingen. Zachte ballen zoals de Titleist ProV1 slijten bij hogere swingsnelheden aanzienlijk sneller dan harde ballen zoals bijvoorbeeld een Titleist NXT of een Pinnacle Red.

Nu we de achtergrond van de verschillende ballen hebben bekeken is het belangrijk om stil te staan bij de mogelijkheden van balfitting. Doel van deze balfitting is het vinden van de ideale golfbal voor uw spel. Dit doen we door het meten van onder andere spinrate, balsnelheid en afstand van de verschillende ballen op een launchmonitor, de Vector Pro 2.0 Launchmonitor. Door de gemeten waarden te vertalen naar uw speltype, kunnen we u precies vertellen welke met welke bal u uw afstand maximaliseert, of juist welke bal u de meeste controle oplevert. Wist u dat het afstandsverschil tussen bijvoorbeeld een Titleist NXT en een Titleist ProV1 kan oplopen tot meer dan 35 meter afhankelijk van uw speltype?

Het belangrijkste aspect van balfitting is misschien nog niet eens dat we u proberen te vertellen welke bal het beste bij uw spel past, maar dat het in ieder geval ontzettend belangrijk is om altijd met hetzelfde type bal te spelen!
Of u nu veel of weinig spin slaat, als u altijd met dezelfde bal speelt weet u vooraf precies wat u kunt verwachten; slaat u een ijzer-5 150 meter of 180 meter? Wanneer u vijf verschillende ballen slaat krijgt u vijf keer een sterk afwijkende afstand en balvlucht, alleen al doordat de samenstelling en compressie van deze ballen onderling sterk kan afwijken. Misschien nog wel belangrijker is het prestatieverschil van ballen rond en op de green. Verschillende typen ballen spelen anders, dus als u een chip heeft van 12 meter en u speelt al jaren met dezelfde bal, dan kunt u prima inschatten hoe hard u zult moeten slaan. Wanneer u echter elke keer een andere bal speelt, zult u praktisch nooit weten hoe hard u moet slaan om de juiste afstand aan de bal mee te geven. Hierdoor maakt u het chippen en putten onnodig moeilijk.

Vaak geven we mensen een heel simpel advies mee; kom langs voor een fitting waarbij we ook een baladvies afgeven, en speel vervolgens alleen met ballen die aan die kenmerken voldoen. Als we u een ‘harde bal’ als advies geven, hoeft u niet persé een Titleist te kopen, zolang de bal maar hard is en het altijd hetzelfde type is, is er niets aan de hand.

De keuze voor Titleist of een huismerk van de supermarkt om de hoek is er een die vooral is ingegeven door de waarde die u hecht aan kwaliteitscontrole. Als u er zeker van wilt zijn dat een bal echt hetzelfde voelt, dan kiest u voor een premium merk, wanneer u denkt dat u er weinig verschil in zult voelen kunt u ook voor een minder merk kiezen om de portemonnaie enigszins te sparen. Bedenk u wel dat u ook met golfballen vooral betaald voor kwaliteitscontrole, en een balfitting heeft daardoor weinig zin als u vervolgens kiest voor een bal waarbij de kwaliteitscontrole zodanig laag is dat er alsnog allerlei verschillende ballen in het doosje zitten.

Nogmaals; De beste tip die ik u in de tussentijd kan meegeven is deze; of u nu speelt met ballen van 5 euro of 50 eurocent, zorg er in elk geval voor dat u altijd met hetzelfde type bal speelt. Als u steeds met verschillende ballen speelt, zult u nooit precies kunnen inschatten hoe hard de bal doorrolt op uw putt of chip.

 

 
< Vorige   Volgende >
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions