Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Materiaaltips arrow Clubfitting Essentials - Deel 4: Driverlengte en sidespin  
 
Clubfitting Essentials - Deel 4: Driverlengte en sidespin Afdrukken E-mail
Saturday 12 May 2007

In navolging van het voorgaande artikel over Driverloft is het noodzakelijk om ook driverlengte en sidespin onder de loep te nemen.

Sinds de introductie van de eerste ‘grotere’ drivers enkele jaren terug, is er een duidelijke marketingtrend waar te nemen onder de producenten van clubheads. Was het voorheen vooral ‘groter is beter’, nu is het vooral ‘hoger MOI is beter’. Fabrikanten doen er alles aan om ons ervan te overtuigen dat we, om meer rechte ballen te slaan, echt over moeten stappen naar een driver met een MOI-waarde tot dicht bij het maximum toegestane.

Ging dat voorheen vooral met de ovale clubheads en verplaatsbare gewichtjes, tegenwoordig zijn de ‘vierkante’ drivers hot en kunnen we er eigenlijk in de winkel niet meer omheen. Maar om te begrijpen wat nu eigenlijk de beste keuze is, zullen we eerst moeten weten hoe een driver werkt. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld; hoe komt het dat zoveel mensen met hun ijzers en fairwaywoods prima overweg kunnen, maar met hun driver toch altijd een venijnige slice slaan? En waarom slaan sommige mensen hun houten-3 verder dan hun driver? Op de driver zit toch minder loft? Hij is toch langer?

Over de slice kunnen we kort zijn; in veel gevallen zit bij spelers die een slice met hun driver slaan, ook een slice (of fade) in de lange ijzers en fairwaywoods. 8 van de 10 slices worden veroorzaakt door een outside-in swingpad, dat wil zeggen dat men de bal als het ware ‘snijdt’ doordat het clubhoofd niet het ‘normale’ swingpad aanhoudt, maar meer van buitenaf naar binnen komt, met een open clubblad als gevolg. Nu kun je dit prima met een ijzer-9 of ijzer-7 doen, zelfs bij heftige outside-in swings valt de hoeveelheid ‘slice’ dan vaak nog wel mee. Wanneer de bal van richting verandert bij een slice, komt dat door de hoeveelheid sidespin op de bal. Naast backspin is er namelijk nog een andere factor van invloed op de balvlucht. Hoe meer sidespin, des te meer de bal van de doellijn zal afdraaien.

Het is een feit dat clubs met veel loft meer backspin creeëren dan clubs met weinig loft. Nadat de bal geslagen is heeft deze de grootste hoeveelheid backspin. Naarmate de balsnelheid afneemt (verder in de vlucht) zal ook de hoeveelheid backspin alleen nog maar afnemen, waardoor de sidespin-factor meer invloed uitoefent. Vandaar dat een slice pas na geruime tijd ook daadwerkelijk van lijn afbuigt, in eerste instantie wordt de sidespin ‘onderdrukt’ door backspin. Als we weten dat clubs met veel loft veel backspin creeëren, en clubs met weinig loft weinig backspin, kunnen we daaruit ook bepalen met welke clubs onze afwijking het grootste zou moeten zijn, namelijk de club met de laagste hoeveelheid loft. Drivers zijn met hun lofts tussen de 8.5º en 10.5º veelal de grootste boosdoeners, houten-3 en -5 met lofts van meer dan 15º zijn vaak al aanzienlijk beter te beheersen voor de gemiddelde golfer. Dit is gedeeltelijk ook te danken aan de lengte van de houten-3 en -5, die over het algemeen al snel 5 tot 6 centimeter korter zijn dan de driver, waardoor we beter de controle over het clubhoofd kunnen houden, en daardoor minder snel geneigd zijn een slice of hook te slaan.

Dat verklaart in elk geval waarom we met de driver sneller ‘offline’ slaan dan met een andere club. Maar hoe kan het dan toch dat sommige spelers verder slaan met hun houten-3 dan met hun driver?

In principe zou het als volgt moeten werken; 

De shaft van de driver is langer dan die van uw houten-3, met een grotere swingbaan en meer clubhoofdsnelheid als gevolg. Dat zou vervolgens weer meer afstand moeten geven, en doordat het clubhoofd minder loftt heeft zou de bal zou lager gelanceerd moeten worden met meer roll dan bijvoorbeeld bij uw houten-3 het geval is. De hogere swingsnelheid zorgt er vervolgens voor dat de bal met deze lagere vlucht alsnog voldoende afstand genereert. 

In praktijk werkt het echter vaak niet zo. Mensen krijgen door de langere shaft juist minder controle over het clubhoofd. De swingspeed gaat eerder omlaag dan omhoog en de bal krijgt daardoor een lage lancering met teveel sidespin. Geen optimale vlucht en daardoor aanzienlijk minder afstand. In ons vorige artikel hebben we het al gehad over lofts op drivers en het effect op balvlucht en afstand, vandaar dat het dus al een stuk logischer is dat veel mensen met een houten-3 (met wél voldoende loft voor hun swingsnelheid!) verder slaan dan met hun driver.

Daarnaast is de shaft bij de ‘nieuwere’ drivers in bijna alle gevallen standaard te lang. Deze lange shaft is slechts voor het topsegment van de Nederlandse spelers ook echt winstgevend. Voor de resterende 97% van de golfers die OEM-equipment kopen is het een ware ramp. Om het onszelf nog iets moeilijker te maken -golfen met passend materiaal zou namelijk wel erg makkelijk zijn- spelen ongeveer 8 uit de 10 spelers met een te stijve shaft in hun driver, waardoor ze automatisch minder afstand genereren omdat de shaft niet genoeg energie oplaadt en ontlaadt op het moment van impact.

Mijn advies om verder te gaan slaan zou als volgt zijn; Minder lange shafts, een flexibelere shaft in de club en uiteraard meer loft.

Fabrikanten vertellen ons echter dat juist langere drivershafts ook langere drives opleveren. Dat is in essentie ook zo, maar dan alleen als we de bal op de sweetspot raken. Een gemiddelde golfer (handicap tussen de 15-30) raakt de bal zo’n 5% van de tijd precies op de sweetspot. In alle andere gevallen krijgt u met een langere driver slechts inconsistentie en extra afwijking cadeau. Helaas hebben golfers een selectief geheugen en onthoudt men wel die drive van 270 meter, maar niet de 19 andere drives die hopeloos offline gingen en nooit meer te vinden zullen zijn. 

Misschien helpt het u te begrijpen wat ik bedoel als ik u het volgende vertel;

Een driver met een lengte van 45.5” tot 46” is tegenwoordig OEM-standaard, terwijl professionals op de US en European PGA Tour met gemiddelde driverlengtes van zo’n 43.5” spelen. Waarom zouden zij niet met langere drivers spelen? Dit zijn tenslotte mensen die elke dag in de sportschool zitten om verder te slaan. Is het op zijn zachtst gezegd niet vreemd te noemen dat u uzelf laat verleiden tot het kopen van een driver met een lange shaft, ‘omdat u er verder mee gaat slaan’ terwijl de Tour Pro’s elke dag het tegendeel bewijzen? Ik beloof u dat een kortere shaft en meer loft u meer afstand geeft dan het model dat u rechtstreeks uit de winkel pakt.


 
< Vorige
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions