Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Materiaaltips arrow Clubfitting Essentials - Deel 2: Wedges  
 
Clubfitting Essentials - Deel 2: Wedges Afdrukken E-mail
Sunday 29 April 2007

Hadden we vroeger slechts de Pitchingwedge om mee te chippen/pitchen en de Sandwedge om mee uit de bunker te spelen, inmiddels staan er in een gemiddelde golfshop vaak meer verschillende wedges dan putters en drivers bij elkaar opgeteld.

Doordat de hoeveelheid loft op onze ijzers steeds minder wordt, slaan we er steeds verder mee. Dit betekent uiteindelijk dat de lage ijzers (1, 2 en 3) langzaam uit de tas verdwenen zijn en vervangen worden door bijvoorbeeld hybrides, en veel mensen daardoor een andere setindeling hebben dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Deze loftverminderingen worden veroorzaakt door een aanhoudende wedloop tussen fabrikanten, waarbij elk jaar een set wordt uitgebracht waar we ‘verder’ mee slaan dan het voorgaande type. De methode die men daarbij hanteert is een zeer effectieve, men verlaagt namelijk systematisch de loft van deze ijzers zodat ons huidige 8-ijzer qua loft en lengte meer lijkt op een 6-ijzer van een paar jaar geleden. Helaas is de loft van de Sandwedge al die jaren gelijk gebleven op zo’n 56º. Hadden we voorheen een mooi verloop van 4º loftverschil tussen de verschillende clubs tot aan de Sandwedge, nu hebben we een prachtig verloop tot aan 46º, en daarna een gat van bijna 10º. Praktisch gezien zouden daar 2 wedges tussen passen om de gaten wat op te vullen.

 Door deze wijziging in lofts kunnen we voortaan met minder lange ijzers toe (bijna geen 3- of 4-ijzers meer) en kunnen we meer nadruk op de wedges leggen. Maar is het alleen voor goede spelers belangrijk om hun wedge-configuratie eens goed onder de loep te nemen? Het antwoord is NEE, juist spelers met mid of hoge handicaps kunnen meer winst uit hun wedges halen wanneer ze de werking van deze clubs goed begrijpen en ze afstellen op hun unieke benodigdheden. De grootste reden hiervoor is een andere specificatie die bij wedges kenmerkend is voor de situatie waarin je zo'n club zou willen gebruiken: bounce angle.

Bounce angle is vrij vertaald de 'bobbel' onder de wedge die ervoor zorgt dat de onderkant van het clubblad (de leading edge) niet volledig parallel op de grond staat, maar enkele millimeters boven het gras hangt. Deze bounce angle zorgt ervoor dat de club opstuitert van het gras op het moment dat de zool van uw club het gras raakt. Hoe groter de hoeveelheid bounce, des te groter de stuit en des te minder kans dat de club zich ingraaft (met diepe plaggen of een fluffed-shot tot gevolg).

Image

Zoals u hierboven kunt zien zou uw 56º Sand Wedge één van deze drie bounceprofielen kunnen hebben, al is de ‘zero bounce’ zeer ongebruikelijk voor confectieclubs. De small bounce variant zou bijzonder geschikt zijn voor gebruik rond de green; Door de lage bounce zal de club niet snel opstuiteren en het contact met uw bal zal hierdoor beter zijn dan wanneer de club opstuitert en u de bal met de leading edge van het clubblad raakt. De large bounce wedge zorgt ervoor dat het clubhoofd zich minder kan ingraven en meer ‘opstuitert’ vanuit de ligging. Bijvoorbeeld handig in de rough, maar zeker ook in de bunker. De hogere bounce zal ervoor zorgen dat de club zich minder snel ingraaft, waardoor de snelheid en kracht van het schot beter behouden blijft. Zou de club zich ingraven, dan komt de bal veel minder makkelijk (lees: helemaal niet) uit het zand.

Overigens is het voor Wedges niet ongebruikelijk om een hoger swingweight te hebben dan de overige clubs. Redenen zijn onder andere het verhoogde bewustzijn van de locatie van het clubblad bij shots waarbij gevoel van belang is, maar ook helpt een hoger swingweight om gemakkelijker door het zand te slaan. Door de relatief zware kop zal de club minder afremmen in het zand en zal de bal met minder inspanning de bunker uitkomen. Uiteraard kunt u zelf kiezen wat voor club u als uw 'standaard' bunkerwedge wilt kiezen en de bounce-angle en het swingweight daarop laten aanpassen. Mijn advies zou een 56º wedge zijn, omdat deze ruim voldoende spin genereert en wat meer lengte geeft dan de 60º variant, dit om er zeker van te zijn dat de bal voldoende afstand aflegt en zodoende de hindernis ook daadwerkelijk verlaat.  

Om spelers beter tegemoet te komen zijn er sinds kort voor clubmakers clubhoofden beschikbaar gekomen die in de werkplaats van de clubmaker nog aangepast kunnen worden op vorm en bounce-angle. Deze 'custom grind' wedges geven de clubmaker ultieme vrijheid bij het aanmeten van een set wedges voor eender welke klant. Wanneer u een 52º wedge met 18º bounce wilt, of een 60º met 0º bounce, is dit geen probleem. Voorheen (met OEM-wedges, clubs rechtstreeks uit de fabriek) was het niet altijd mogelijk een goede grind toe te passen op wedges, maar inmiddels kunnen de meeste wedges wel aangepast worden zonder dat de duurzaamheid van de club wordt aangetast, tenzij de clubs opnieuw worden gefinished en verchroomd. Dit is echter een tijdrovende ingreep en vaak kostbaarder dan het aanmeten van een nieuwe wedge met de juiste speeleigenschappen.

Tenslotte is het misschien een idee voor de betere spelers om te overwegen om de complete wedge-selectie te laten evalueren. Men kan er dan voor kiezen om een klassieke wedgesetup te hanteren (zoals hieronder afgebeeld) of bijvoorbeeld om meerdere wedge-sets te laten maken om zodoende op de speeldag te kunnen kiezen welke wedges er in de tas gaan, afhankelijk van de baancondities.

Image

In elk geval is het allang niet meer zo dat u met de wedges die standaard in uw set zitten altijd goed af bent. Vroeger was een custom wedge setup vooral voorbehouden aan professionals, maar sinds meer en meer mensen verder gaan slaan is het voor steeds meer mensen duidelijk geworden dat een goede wedgesetup bijzonder belangrijk is en dat goede en professionele hulp bij het maken van deze setup gewenst is. 

 
< Vorige   Volgende >
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions