Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Materiaaltips arrow Clubfitting Essentials - Deel 1: De Putter  
 
Clubfitting Essentials - Deel 1: De Putter Afdrukken E-mail
Wednesday 25 April 2007

Meer dan alle andere clubs in uw tas, is de putter een club van gevoel.
Gevoel is echter niet te vangen in specificaties, en het is dan ook op zijn zachtst gezegd jammer dat fabrikanten veelal adverteren met 'hoge MOI' en 'soft polymer insert' reclameteksten.
Natuurlijk klinkt dat allemaal indrukwekkend, maar uiteindelijk lijkt het onwaarschijnlijk dat uw nieuwe putter eenzelfde soort verrukking kan opwekken als wanneer u met uw driver een bal 3x rond de aarde lanceert.

Putters zijn een persoonlijke aangelegenheid, en al is uw putter die ene dag uw beste vriend, op elke andere kan hij uw grootste vijand zijn. Onderzoek van onder andere Golf Digest en Golf Monthly laat zien dat de meeste serieuze golfers inmiddels meer dan 5 verschillende putters in de kast hebben staan omdat zij het vertrouwen in hun putter eens in de zoveel ronden kwijtraken.

De putter is hierdoor een van de meest vervangen clubs in uw golftas, maar gaat u bij het uitzoeken van een putter net zo uitvoerig te werk als bij het uitzoeken van uw set ijzers of die nieuwe driver? Laat u uw putter ook regelmatig van een nieuwe grip voorzien, zoals u dat ook met uw ijzers doet? Het is uiteindelijk een gevoelsclub, en met versleten grips voelen we zoveel minder...
Zodra u meer aandacht besteedt aan het uitzoeken en aanmeten van uw putter, kunt u er van op aan dat uw scores aanzienlijk zullen verbeteren.
U kunt voortaan met zekerheid weten dat uw putter bij u past, namelijk door te kiezen voor een op maat gemaakte putter zoals we hem bij ClubworX voor u kunnen bouwen.
Image In dat geval hebben we het over een putter gemaakt op de juiste lengte (bijna alle spelers spelen met te lange putters met verkeerde lie-angles!) en met de bij uw houding passende lie-angle, zodat u comfortabel kunt staan, met uw ogen boven de bal.
Het juiste model clubhoofd, zodat u zeker weet dat uw putter aansluit bij uw puttingtechniek, maar ook de juiste loft en een goede gewichtsverdeling, zodat u op de greens waar u speelt de juiste hoeveelheid roll op de putts krijgt. Vergeet daarbij niet het juiste type grip, zodat uw putter meteen vertrouwd aanvoelt.

Normaliter zou uw putter een loft moeten hebben tussen de 3 en 5 graden, afhankelijk van het type greens waarop u speelt en de techniek die u gebruikt bij het putten. Langzamere, vollere greens vereisen meer loft op uw putter om de bal goed over het gras te laten rollen. Wanneer u uw handen vóór uw putter houdt op het moment van impact, vermindert u efficiënt gezien de loft op uw putter. Hierdoor gaat de bal stuiteren in plaats van rollen. Uit onderzoek blijkt dat een putter die de bal in een opwaartse beweging raakt betere rol genereert dan een putter die de bal in een neerwaartse beweging raakt.
Hoe neutraler de bal rolt (dus zo min mogelijk backspin en 'schuiven') des te beter de bal zijn oorspronkelijke lijn behoudt. Het is dus belangrijk dat de loft van uw putter wordt afgesteld op uw puttingstroke.

Meer dan 75% van de custom-fit sessies wordt tegenwoordig besteed aan andere clubs dan de putter, terwijl de putter in een ronde golf tenminste twee keer zovaak gebruikt wordt dan welke andere club dan ook. Een degelijke clubspeler heeft zo'n 36 putts per ronde nodig, dat is een erg groot gedeelte (zo'n 40%) van de score!
Een putter laten fitten lijkt in elk geval een logische stap als we alleen al kijken naar de hoeveelheid slagen die u in een ronde met deze club doet en dus kunt besparen wanneer u een model laat aanmeten dat bij u past. Heeft u liever 10 meter meer lengte met uw driver of wilt u 4 of 5 putts minder maken in een ronde? Uiteraard het liefst allebei, maar geen van beide kunnen wij u garanderen. Wel kunnen wij u vanuit ClubworX in beide gevallen een prima oplossing bieden om ook uit het putting-aspect van uw spel het meeste te halen. Het moge duidelijk zijn dat putters niet langer van ondergeschoven belang zouden moeten zijn maar juist in de spotlight moeten!

 
Een goede roll op uw putter begint bij een goed gefitte putter, een goed gefitte putter begint bij een goede clubmaker/clubfitter en uiteindelijk kan de juiste roll op uw putter u aanzienlijk helpen bij het verlagen van uw score.
Wanneer u reeds een goede putter heeft, kunnen wij deze wellicht beter afstellen op uw wensen en behoeften, wanneer u nog geen goede putter heeft kunnen wij voor u een aantal modellen prepareren die we volledig voor u op maat opbouwen.

 
< Vorige   Volgende >
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions