Hoofdmenu
Startpagina
Materiaaltips
Reparaties
Over ClubworX
Waarom ClubworX?
Ervaringen van klanten
Contactgegevens
  Startpagina arrow Waarom ClubworX?  
 
Waarom ClubworX? Afdrukken E-mail
Saturday 10 February 2007

Graag vertellen wij u wat meer over golfclub specificaties, hoe fabrikanten ermee omgaan en waarom ClubworX van mening is dat het merendeel van de golfers erbij gebaat zou zijn om hun golfclubs bij ons te laten custom fitten, of op zijn minst toch aan te passen aan de eigen behoeften.

Onze voornaamste taak als clubfitters ligt in het wegnemen van variabelen. Bijvoorbeeld variabelen in shaftflexibiliteit, swingweights, gripdikten, lofts en lies en shaftbuigprofielen. Variabelen die in elk geval ontstaan door het gebrek aan vaste standaarden in de golfindustrie. In een industrie waar alle fabrikanten claimen hun golfclubs te verkopen op 'standaardlengte' met een 'standaard loft/lie' en 'regular shafts', waarbij de verschillen tussen standaarden bij fabrikanten onderling gigantisch kunnen zijn, is het dus van groot belang dat u zeker weet dat u met de juiste specificaties speelt. Door dit gebrek aan standaarden komt het regelmatig voor dat u, wanneer u bij twee fabrikanten golfclubs bestelt op 'standaardlengte' en met 'standaard loft/lie', uiteindelijk twee golfsets met compleet verschillende specificaties in handen hebt. Lengteverschillen in de benaming 'standaardlengte' kunnen tussen fabrikanten oplopen tot bijna 1" per club, dit verandert uw statische en dynamische lie-angle en daarmee verlaagt het uw kans de bal goed te raken.

U hebt het argument ongetwijfeld al vaker gehoord, maar hoe groot is denkt u de kans dat een 'standaard' set golfclubs van eender welk merk perfect bij u past? We hebben het over golfclubs die naar 'standaard' specificaties worden gemaakt. Maar hebben we het dan over 'standaard' in Japan, of Amerika, of Nederland? De gemiddelde Japanse mannelijke golfer heeft een ander postuur dan de gemiddelde Amerikaan of Nederlander. We spreken hier nadrukkelijk over 'gemiddeld' omdat uw golfclubs worden ontwikkeld op basis van gemiddelden. U kunt vast begrijpen dat u, wanneer u uw set aanschaft, niet volledig aan dat 'gemiddelde' profiel voldoet. Dit is nu de reden dat een set op maat voor u zoveel voordelen kan hebben. Voor uw accuratesse is het bijvoorbeeld bijzonder belangrijk dat uw golfclubs op de juiste lengte zijn maar daarbij ook de juiste lie-angle hebben. 

Deze lie-angle bepaalt in veel gevallen of u goed contact met de bal kunt maken. Wanneer de lie-angle duidelijk niet goed is aangemeten, zult u de bal niet lekker kunnen raken. Wanneer de afwijking in lie-angle echter slechts minimaal is zult u de bal wel goed kunnen raken maar toch een afwijking in uw balvlucht zien. De lie-angle van uw clubs moet worden aangepast op uw specifieke swing, en niet op uw statische lengtegegevens zoals veel golfwinkels dat nu doen. Uiteraard is de vraag of u bij het aanschaffen van golfclubs ooit al eens uw lie-angle en bijvoorbeeld gewenste swingweight laat bepalen, maar laten we daar even aan voorbij stappen. Het aanmeten van de correcte lie-angle op dynamische basis is vooral belangrijk omdat de adresseringspositie bijna nooit overeenkomt met de daadwerkelijke positie van de golfclub wanneer u de bal slaat. Door de spanning op uw spieren en de krachten die op de golfclub komen te staan, zal uw houding en de positie van de golfclub op het moment van impact dusdanig afwijken van uw adresseringspositie dat de lie-angle in veel gevallen niet meer overeen zal komen met de gegevens die u bij een statische fitting worden gegeven. ClubworX adviseert dan ook om ten allen tijde een dynamische fitting sessie te volgen, of het nu gaat om nieuw of bestaand materiaal.

Om duidelijk inzichtelijk te maken wat uw vereisten zijn werken we bij ClubworX dan ook niet met termen als 'standaard' maar met rauwe opgemeten gegevens. In plaats van vervallen in vage termen voor shaftflexibiliteit (L, A, R, S, X) kiezen wij voor exacte waarden. Hierdoor kan het best zijn dat uw driver van "Merk A" met een 'stiff' shaft na controle door ClubworX in feite een 'regular' shaft blijkt te zijn wanneer we hem vergelijken met uw ijzers van "Merk B". ClubworX kiest voor technologie en meetbare resultaten als instrumenten om de eigenschappen van uw huidige en toekomstige golfclubs zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen, in plaats van gokken of schatten naar fabriekswaarden. Door alle specificaties van de door ons gebruikte componenten individueel te controleren alvorens we tot assemblage overgaan, is het mogelijk een meer realistische vergelijking van de verschillende componenten uit te voeren.

Dit verhaal geldt in het bijzonder voor de aangegeven shaftflexibiliteit van uw fabrieksclubs. Shaftflexibiliteit wordt voor het gemak vaak aangegeven met de letters L, A, R, S en X. L is hierbij de meest- en X de minst flexibele shaft. Deze categorisering verschilt per fabrikant, hier is dus eigenlijk ook niets aan af te meten. Shafts zijn in principe niets anders dan oplaadbare batterijen; Door de swingbeweging en het clubhoofdgewicht gaat de shaft buigen (er wordt energie opgeslagen in de shaft) en vlak voor het moment van impact buigt de shaft weer terug naar zijn originele vorm. Door deze 'kick' komt de opgeslagen energie uit de shaft vrij, waardoor er meer clubhoofdsnelheid gegenereerd kan worden. Theoretisch is het verhaal dus heel simpel, zorg ervoor dat er zoveel mogelijk opgeslagen energie uit de shaft vrijkomt op het moment vlak voor impact. Wanneer u verder wilt slaan, zou u dus puur op basis van deze gegevens een zo flexibel mogelijke shaft moeten gebruiken, die nog net op het juiste moment zijn lading energie weer vrijgeeft. Probleem met zeer flexibele shafts is dat ze in meerdere richtingen buigen en draaien. Hier komt een tweede belangrijke factor in het spel; torsie. Torsie is in feite niets anders dan de gemeten weerstand tot draaien van een shaft, aangeduid in graden. Door de manier waarop het clubhoofd bevestigt zit aan de shaft,  zal het clubhoofd rond het moment van impact proberen de shaft te verdraaien, waardoor ongewenste effecten op de bal kunnen komen. Hoe flexibeler de shaft, des te meer zal het clubhoofd de shaft kunnen vervormen rond het moment van impact. Wanneer u dus een zeer flexibele shaft zou gebruiken omdat u verder wilt slaan, zal in veel gevallen de afstandswinst ongedaan worden gemaakt door het verlies van accuratesse door torsie in de shaft. ClubworX kan u helpen de optimale mix te vinden tussen shaftflexibiliteit en torsieweerstand en zodoende niet aan accuratesse in te boeten.

Zodra u eenmaal de geschikte shaft heeft gevonden, wordt het tijd om alle golfclubs in uw tas van deze shafts te voorzien, waarbij voorop staat dat de shafts in uw set een zo gelijkmatig mogelijke vooruitgang in stijfheid vertonen van de korte naar de lange ijzers, zodat u altijd uw favoriete club in handen heeft, of het nu uw ijzer-5 of uw sandwedge is. Met behulp van een Frequency Analyzer kunnen we ervoor zorgen dat de shaftstijfheid in uw ijzers in gelijke stappen oploopt zodat het gevoel hetzelfde blijft. Zoals u merkt hebben de clubs die u bij ClubworX aanschaft of laat aanpassen, een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een set die u rechtstreeks vanuit het magazijn van de golfzaak koopt.

Zo worden uw clubs bij ClubworX gemaakt om te voldoen aan uw specificaties, en dus niet andersom. De clubs die u bij ClubworX aanschaft worden niet alleen specifiek op uw basisspecificaties gemaakt, juist aan de details zoals frequency-matching, swingweight-matching en shaft spine-aligning wordt bijzondere aandacht besteedt. De grotere merken doen hetzelfde voor hun Tour-spelers, maar kunnen natuurlijk niet dezelfde aandacht aan de reguliere individuele spelers bieden, terwijl juist zij baat hebben bij zo goed mogelijk passend materiaal. Een Tour-speler kan immers met een 3" kortere club met damesshaft en volledige verkeerde lie-angle nog steeds uit te voeten, terwijl de reguliere golfer de bal niet fatsoenlijk weg zou krijgen. In veel gevallen worden vanuit de fabriek de shafts niet eens in dezelfde positie georiënteerd, waardoor elke golfclub uiteindelijk een ander bend-plane heeft en u wederom aan trefzekerheid zult inboeten.

ClubworX richt haar aandacht op het individu en niet op de grote groepen spelers die 'ongeveer' aan hetzelfde profiel voldoen. Golfclubs worden door ClubworX voor u op bestelling gemaakt, naar specifieke wensen en behoeften van de speler. Wij werken niet op basis van afzetprognoses en kant-en-klaar sets en zorgen zodoende altijd voor een optimaal passende set golfclubs als eindresultaat. Zoals de Engelsen zeggen; "No round pegs in a square hole". Wij nemen de tijd om optimaal passend maatwerk af te leveren, met als belangrijkste doelstelling de tevredenheid van de klant. Door de aard van het custom clubmaken, iedereen is immers anders, kan ClubworX haar voorraad klein houden en daarmee kosten inperken. Wij maken alleen gebruik van courante componenten met korte levertijden. Hierdoor kunnen we sneller inspelen op de laatste nieuwe trends doordat we niet onze huidige voorraden hoeven weg te werken. Deze voordelen berekenen we door aan de klant; U krijgt eersteklas vakwerk tegen een eerlijke prijs. Natuurlijk staat het u vrij om uw nieuwe golfclubs rechtstreeks vanuit de winkel of via het Internet aan te schaffen, maar de kans is klein dat u precies de juiste set vindt. In alle andere gevallen kunnen wij u garanderen dat een door ClubworX gemaakte club u en uw swing altijd beter past.

Wij verzoeken u vriendelijk contact met ons op te nemen in het geval u nog vragen heeft.

 

 
 
  Top of page  
 
© 2022 ClubworX - Fitting Solutions